Призначення та критерії вибору великих каструль з нержавійки

На будь-якій кухні каструлі займають одне з центральних місць. Від маленьких до об’ємних моделей, вони потрібні не тільки в приготуванні перших і других страв, компотів, але й в період заготовин на зиму. Великі каструлі з нержавійки, об’ємом більше 10 літрів, більше схожі на баки, знадобляться у великих сім’ях і гостинним господарям, які люблять запрошувати багато гостей, а також закладам сфери харчування.

Переваги та недоліки великої каструлі

Коли не обійтися без каструлі великої місткості? У домашніх умовах це велика сім’я, у виробничих умовах – заклад, в якому приготування необхідно з урахуванням великої кількості людей.

Переваги великих за розміром каструль:

  • Одночасне приготування великої кількості їжі, що є виробничою необхідністю;
  • Зручність приготування тих страв, які здатні значно збільшитися в об’ємі під час готування, що виключає їх випирання з каструлі.

Недоліки: чим більше обсяг, тим швидше та простіше пригорає їжа, тому краще вибирати такі моделі, в яких присутнє капсульне дно; управлятися з каструлею тим складніше, чим вона більше в діаметрі й вище її борти.

Як вибрати об’єм великої каструлі з нержавійки

Коли вибирають кухонне начиння, то орієнтуються на наступні параметри:

  • Діаметр дна та діаметр у верхній частині. Їх співвідношення задає форму каструлі;
  • Висоту борту;
  • Об’єм – найголовніший параметр, на який орієнтуються покупці.

Розрахувати об’єм просто: на одну персону доводиться 1 л готового блюда. Каструля в 10 л є максимально зручною з усіх великих каструль для використання вдома, якщо кількість членів сім’ї перевершує 7 осіб. Каструля з товстою основою та стінками максимально рівномірно розподілить температуру й виключить пригорання.

Вибираючи велику каструлю, крім вищенаведених вимог, слід спиратися на індивідуальні потреби:

  • На 10 літрів – стане у пригоді для великої сім’ї та невеликого закладу громадського харчування, що обслуговує одночасно не більше 10-20 чоловік;
  • Варіант об’ємом у 20 літрів – кращий вибір для точок громадського харчування, де кількість відвідувачів доходить до 50 осіб на добу;
  • Модель на 30 літрів – підходить для невеликих їдалень або кухонь санаторіїв;
  • Каструля на 50 літрів знадобиться тільки там, де постійний великий потік людей.

Висока каструля добре підходить для приготування перших страв. Вироби, що мають широке дно, найчастіше використовують для варіння різноманітних каш та інших видів других страв. До такого дна не прилипне та не склеїться жоден пельмень, вареник або макарони.