Refresh

This website mycity.mk.ua/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Які коктейлі популярні в Україні в 2021 році?

Один з найпопулярніших сьогодні в Україні, як і по всьому світі, коктейль віскі сауер — це справжня жива класика. Адже коктейлі, основу яких складає спирт, а додатковими інгредієнтами служать лимонний сік, цукор і вода, вперше з’явилися ще в середині 19 століття, коли їх обрежено розливали у невеликі склянки зі скла.

Трохи історії

Рецепт такого напою, як коктейль віскі сауер був надрукований у газеті в 1870 році, що і стало першою причиною його широкого поширення в багатьох країнах світу. Він швидко набув популярності, а його класичний рецепт входить в кодифікацію Міжнародної асоціації барменів і розміщений в розділі «Незабутні» (англ. Unforgettables).

Назву коктейлеві дав головний компонент, що входить до його складу, — віскі, а слово «сауер» означає, що в напої присутній цитрусовий сік з кислинкою і підсолоджують інгредієнти.

У коктейль віскі сауер входить кілька складових: ірландський віскі Jameson, сік лимона і цукор. Іноді, за бажанням в напій вводять трохи яєчного білка, який утворює на поверхні щільну пінку. Всі компоненти ретельно змішують в шейкері і виливають в келих, або на харчовий лід. Класичною прикрасою служать лимонні або апельсинові часточки і мараскинова вишня з терпким, злегка гіркуватим смаком.

Традиційними вважаються коктейлі:

  • Whiskey Sour. Найбільш відоме і знайоме поєднання інгредієнтів, але в цьому випадку допускаються деякі зміни в рецептурі.
  • «Бостон сауер». У цей напій додається більша кількість яєчного білка, який в якості додаткової піни служить прикрасою.
  • «Нью-Йорк сауер». Замість міцного алкоголю в нього вводять червоне сухе вино, смак якого стає більш вираженим, завдяки яєчному білку.

Крім цього, популярний в Україні коктейль віскі сауер служить основою для напою, який обожнюють у Південній Америці — «Піско Сауер». Типовими компонентами є сік лимона, цукровий сироп, білок, а бітер «Ангостура» наливається на піско.

На початку 20 століття в одному з перуанських клубів під назвою «Пегу» англійським колоністам подавали фірмовий напій, до складу якого входили джин, кюрасао, сік лимона і бітери. Саме він став найбільш популярним серед коктейлів сауер.

У 70-х роках минулого століття був створений рецепт під назвою «Амарето сауер». У нього, крім віскі або бурбона додавали амарето, що надавало напою гірчинку мигдалю, яку відтіняв сік лимона. Але подібний перегин у бік солодощі пішов у минуле, а відомий бармен Д. Моренгфейлер змінив рецептуру цього коктейлю, збалансувавши смак бурбоном.

Спосіб приготування класичного напою

У коктейлі «віскі сауер» оптимально поєднуються ірландський віскі Джемесон, яєчний білок і сік лимона. Цей чудовий напій, які і, приміром, класичний вірменський коньяк, протягом багатьох десятиліть користується незмінним успіхом у барах по всій Україні. Якщо ж в нього додається Jameson Black Barrel, то смак коктейлю наповнюється солодкої ваніллю, пряними нотками і присмаком хересу, який цінують все гурмани, будь-то студенти ВНЗ або домогосподарки, менеджери клінікі стоматології, ІТ фахівці або представники будь-яких інших професій.

Основні компоненти:

  • Jameson Black Barrel 50 мл
  • Лимонний фреш 25 мл
  • Сироп з цукру 15 мл
  • Яєчний білок 15 мл (половина чайної ложечки)

Окрасою служить цедра лимона або невелика вишенька.

Щоб приготувати коктейль «Віскі сауер», у шейкер необхідно покласти лід, потім налити ірландський віскі, свіжовичавлений сік лимона, сироп, яєчний білок, 3 деши бітера і ретельно збовтати (але не перестаратися, щоб не перебити білок). Готовий напій наливають у коктейльний келих, який попередньо охолоджують і прикрашають цедрою цитруса або вишневої ягідкою.

Бармени люблять вигадувати нові рецепти Сауер, а українські поціновувачі легендарних коктейлів завжди із задоволенням їх пробують.