Юрій Ширко: українці їдять морозиво та цукерки зі шкідливими домішками та важкими металами

Четверг, 27 мая, 2010 12:33

«Система контролю за якістю харчових продуктів потребує докорінного реформування. Держспоживстандарт не має державних коштів на широкомасштабне лабораторне дослідження якості харчів, а Міністерство охорони здоров`я користується застарілими Медико-біологічними вимогами і санітарними нормами від 1989 року», — стверджує голова Миколаївської обласної організації УНП, заступник генерального директора підприємства «Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів», Юрій ШИРКО. За його словами, «Медико-біологічні вимоги Мінохоронздраву нормують три застрілі гормональні препарати, тоді як країни ЄС — більше 20, а також забороняють пестициди, гормони, антибіотики, що не використовуються останні 25 років». 

«Не нормуються в харчах особливо небезпечні діоксини, бензапірен, транс-ізомери ненасичених жирних кислот тощо», — коментує ситуацію ШИРКО. За його словами, через це в Україні «використовуються у виробництві харчів рослинні жири з вмістом транс-ізомерів ненасичених жирних кислот на рівні до 60%, тоді як в Росії їх вміст обмежено на рівні 8%, а в Данії — 2%». «Ці небезпечні домішки використовуються при виготовленні продукції для дітей, — цукерок, морозива, печива, вафель, плавлених сирків, чіпсів, сухариків тощо», — наголосив ШИРКО. Він нагадав, що «українські фахівці пов`язують зростання рівня онкологічних та серцево-судинних захворювань із надмірною кількістю транс-ізомерів ненасичених жирних кислот в харчових продуктах».

ШИРКО також вважає «хибною політику МОЗ щодо дозволів на використання харчових добавок, які містять карбоксиметилцелюлози натрієву сіль (Е466), яка є основним компонентом під час виробництва клею для шпалер». «В поєднанні з соєвим білком Е 466 імітує м’ясо. Цим узаконюється розповсюдження фальсифікованої м’ясної продукції», — зазначає представник Української Народної Партії.

«В Україні відсутні єдині санітарні норми щодо дитячого харчування, які регламентують вимоги до вмісту важких металів, гормональних препаратів, антибіотиків тощо, — коментує ситуацію ШИРКО. — Чинні правила не враховують нових антибіотиків, гормонів та ветеринарних препаратів, що використовуються в межах нових технологій». ШИРКО також звернув увагу на те, що «на порушення закону до державної реєстрації вводяться в обіг харчові продукти, які містять ГМО або вироблені з ГМО». За його словами, «досі не ведеться реєстр ГМО джерел харчових продуктів, косметичних та лікарських засобів».

На думку ШИРКА, «Держспоживстандарт, як і МОЗ, потребує реформування і адаптації до європейських норм». При цьому, «захист споживчого ринку без лабораторного випробування продукції є неможливим, а контроль відбувається умовно», — констатував голова Миколаївської обласної організації УНП


Прес-служба Миколаївської обласної організації

Української народної партії