В Україні впровадять європейські вимоги щодо дитячого харчування

18 марта, 2021 14 :35

Комітет з питань аграрної та земельної політики, 17 березня одноголосно підтримав проєкт Закону  № 4554  «Про внесення змін до деяких  законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС» та рекомендував Верховній Раді ухвалити його в першому читанні, — повідомляє пресслужба Мінекономрозвитку.

Проєкт Закону передбачає узгодження національного законодавства в сфері дитячого харчування із законодавством ЄС в цій сфері.

«Ухвалення проєкту Закону створить умови для забезпечення дітей безпечним дитячим харчуванням та дозволить виробникам розширити асортимент продуктів для дитячого харчування, а також виходити на зовнішні ринки з конкурентною продукцією. Про важливість такого кроку свідчить широка підтримка народних депутатів – понад 40 парламентарів стали співавтором даного проєкту Закону», — зазначив заступник Міністра Сергій Глущенко.

Він повідомив, що фахівці Мінекономіки провели ряд зустрічей із національними та європейськими виробниками, щоб врахувати їх позицію і збалансувати їх інтереси.

У новому законі є вимоги щодо дитячого харчування:

У харчових продуктах для дитячого харчування забороняється використання таких інґредієнтів:

  • 1) ароматизаторів, що не є натуральними (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту);
  • 2) барвників (крім барвників, отриманих з харчових продуктів);
  • 3) підсолоджувачів (крім харчових продуктів для спеціальних медичних цілей, призначених для дітей грудного та раннього віку);
  • 4) консервантів, стабілізаторів, підсилювачів смаку та/або аромату;
  • 5) пальмового стеарину, продуктів гідрогенізації олій (маргарину, спреду), бавовняної олії та/або олії з кунжуту;
  • 6) молока сирого від корів, що не відповідає таким вимогам: кількість мікроорганізмів при 30 °C ≤ 100 000 КУО/мл (за середньою геометричною величиною результатів лабораторних досліджень (випробувань) зразків, які відбирають з частотою щонайменше двічі на місяць впродовж двох місяців), кількість соматичних клітин ≤ 400 000 КУО/мл (за середньою геометричною величиною результатів лабораторних досліджень (випробувань) зразків, які відбирають з частотою щонайменше один раз на місяць впродовж трьох місяців, крім випадків, коли компетентним органом визначено інший метод з метою врахування сезонних коливань цього параметричного значення);
  • 7) молока сирого від сільськогосподарських тварин, крім зазначених у підпункті 6 цієї частини, що не відповідає таким вимогам: вміст мікроорганізмів за 30 °C має становити ≤ 1 500 000 КУО/мл (за змінною середньою геометричною величиною за двомісячний період за зразками, які відбирають щонайменше двічі на місяць);
  • 8) сумішей спецій та прянощів, до складу яких входять не дозволені до використання у виробництві дитячого харчування харчові добавки;
  • 9) що вироблені з харчових продуктів, які були одержані з генетично модифікованих організмів та/або містили генетично модифіковані організми.
  1. У виробництві дитячого харчування з м’ясними та/або рибними інгредієнтами забороняється використання:
  • 1) м’яса механічного обвалювання, шкури свинячої, субпродуктів (крім серця, печінки, язика), гідратованого білка сої та похідних гідратованого білка сої, а також м’яса тварин та птиці, підданого неодноразовому заморожуванню;
  • 2) риби ставкової та придонної, гідратованого білка сої та похідних гідратованого білка сої, а також м’яса риби, підданого неодноразовому заморожуванню.
  1. У виробництві дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування забороняється використання глютену.
  2. Виробництво дитячого харчування повинно здійснюватися на окремих технологічних лініях або бути організовано таким чином, щоб унеможливити одночасне фізичне перехрещення/змішування потоків інгредієнтів для виробництва дитячого харчування та інших харчових продуктів.

Детальніше з проєктом Закону можна ознайомитись за посиланням: cutt.ly/PjrnOMW.