«М’ясо з картоном і пластиком»: Максим Несміянов перевірив харчоблок «зразкової» гімназії №4 у Миколаєві, — ВІДЕО

27 мая, 2021 12 :20

Виконавчий директор «Спілки споживачів України» Максим Несміянов, а також представники ГУ Держпродспоживслужби Миколаївської області перевірили стан харчоблока міської гімназії №4 (раніше школа №55 – прим.), що у Миколаєві. Як відомо, саме тут готують їжу не лише для учнів гімназії, а й для шкіл №57 та №65. Також гімназія примітна тим, що менше року тому там проводили капітальний ремонт харчоблоку: обладнали нову систему вентиляції, закупили нове обладнання тощо.

Про це повідомляє MyCity.

Зайшовши до «нового» харчоблоку, Несміянов відразу зафіксував порушення. Одним із перших експерт побачив дещо відчинені двері, що ведуть прямісінько до складу з їжею.

«Так бути не повинно, тому що щурі та мишу відчуватимуть запах їжі й лізтимуть через ці двері до харчоблоку», — пояснив він.

Двері до харчоблоку

У холодильнику з м’ясом майже на всіх запакованих шматках не було маркування. Також деяке м’ясо повторно заморожували, чого робити не можна, додали у Держпродспоживслужбі. Більше того, м’ясо знайшли в пластиковому відерці, яке було накрите шматком картону, що приклеївся до продукту. На додачу, саме відро на дні почало руйнуватися, а це означає, що мікроскопічні шматочки пластику потрапили до м’яса, і його неможливо відчистити. Несміянов попросив шеф-кухаря школи викинути відро.

Знайшли недоліки й у системі провітрювання, адже лише одне вікно із більш ніж 10 на кухні та столовій було зі москітною сіткою, а всі інші – без неї.

Також експерти вияснили, що відро із квашеними огірками мало подвійне маркування – етикетку із даними про продукт постачальник наклеїв на стару. Виявилось, що до цього на ній взагалі був написаний зовсім інший постачальник.

Найбільше питань у експерта викликало матеріальне забезпечення кухні. Дощечки для нарізання їжі – старі й частково поламані від тривалого використання, а це також може означати, що частинки дерева могли потрапити в їжу. Більшість ножів також виявились доволі «віковими», деякі з них шеф-кухар навіть намагалась заховати від експерта, натомість показуючи нові. Як розповіли працівниці кухні, деякий інвентар їм доводиться приносити власний або й взагалі купувати. Наприклад, приладдя для чищення картоплі й інших овочів, маленькі ваги, уже згадані ножі тощо.

Іншою типовою проблемою стали всім відомі ганчірки із футболок, светрів, кофт та іншого одягу. Їх кухарі також вимушені приносити з дому.

Зазначимо, що питань саме до працівників кухні в експерта було мінімум. Здебільшого вони стосувались дрібних недоліків. Проблема у недостатньому фінансуванні.

«Давайте я поясню: просто місцева влада не виділяє нормального фінансування для інвентаря, тому люди намагаються виходити із ситуації своїми силами. Пластик якийсь використовують по сто разів, хоча він для цього не призначений зовсім, він осипається, а потім мікропластик потрапляє в продукти харчування. А все тому, що їм купили якісь складні речі, а простий інвентар не закупили, навіть ножі нормальні не купили», — резюмував експерт.

Уже після перевірки шеф-кухар розповіла про свою зарплатню, яка складає «чистими» не більше 5-6 тисяч гривень. Також на кухні говорять, що через таку мізерну плату, їм не вистачає людей, які банально не готові так важко працювати і так мало отримувати натомість.

Для довідки: організовує харчування у цьому навчальному закладі місцеве комунальне виробниче підприємство по організації харчування у навчальних закладах (раніше — КОП — прим.) Представники підприємства також були присутні під час перевірки.

ФОТО:

Раніше експерт радив, як вибрати безпечне місце із шашликом, щоб після відпочинку не опинитися на лікарняному ліжку.

Крім того він розповів, що контролюючі органи частіше за все не звертають уваги на поодинокі випадки харчового отруєння і розслідують лише масові випадки, але якщо є довідка з лікарні про це.